Over mij

Iedere hond is uniek!

Hoe het begon...

In 2011 kwam mijn eerste hond op mijn pad, Memmers. Een prachtige labrador kruising uit het asiel. Meteen ging ik met haar op cursus, een basiscursus. Ik leerde de basis commando’s en ook Memmers leerde deze. Na deze cursus ben ik meerdere cursussen gaan volgen, maar ben ik me ook gaan verdiepen in honden. Ik vond het zo interessant hoe een hond aan een mens kon vertellen wat hij wel en niet wilde! Al snel ben ik de opleiding gaan doen voor kynologisch instructeur en ben ik stage gaan lopen. Na jaren cursussen te volgen met Memmers en later ook met m’n andere honden, merkte ik dat ik iets miste in de lessen. Het echt leren lezen van de hond en samen een team worden, de commando’s waren leuk, maar het ik had het idee dat het anders kon, meer ‘samen’.

Ik ben...

Afke Boll, eigenaresse van Kynolink. Ik ben gediplomeerd kynologisch instructeur met de aanvulling probleemgedrag bij honden. Daarnaast heb ik meerdere opleidingen en cursussen gevolgd. 

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding en -opleiding (O&O). Ik volg regelmatig opleidingen of cursussen en seminars en verdiep me graag in boeken en tijdschriften om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

 

In mijn lesssen…

Staat de hond altijd centraal. Er wordt gekeken wat de hond nodig heeft en hoe er aan zijn behoeften kan worden voldaan. Daarnaast is elk persoon, elke situatie uniek. De uitdaging is om te zoeken naar een perfecte balans voor hond en eigenaar. Een vorm waarin we een stabiele situatie kunnen creëren, waarin hond en eigenaar kan leren. 

Belangrijk is dat er wordt gekeken waarom een hond gedrag vertoont, wat voor drijfveer zit er achter dat gedrag? Door de hond te leren begrijpen, kan je je verplaatsen in je hond en hem geven wat hij nodig heeft, zowel mentaal als fysiek.

Ik werk uitsluitend zonder enige vorm van fysieke correctie en dwang. Er wordt getraind vanuit een beloningsgerichte benadering. Door een beloning bewust in te zetten, leer je de hond juiste keuzes te maken. 

“Het is een uitdaging om te achterhalen waarom een hond bepaald gedrag vertoont”

Mijn eigen honden

Ik vertelde al dat het allemaal begon met Memmers. Alleen daar kan ik al een heel boek over schrijven! Zo vaak dat ik tegen de muur aan liep, omdat ze gedrag liet zien waar ik niets mee kon… Gelukkig heb ik heel veel geleerd van en met haar en wist ik wat zij nodig had en hoe ik haar dat kon geven. 

Babs (een mopshond uit de broodfok, met 11 maanden terecht gekomen in het asiel) kwam later op m’n pad. Ik dacht, dat doen we wel even! Maar ik kwam er al snel achter, dat wat ik bij Memmers deed, bij haar niet werkte! Dus ook met en door haar heb ik heel veel geleerd! 

Na een aantal jaar kwam ik in aanraking met honden uit Spanje. Ik ben gaan opvangen en van deze opvanghonden hebben heel veel honden een mooi huisje gevonden! Een aantal opvanghonden zijn blijven hangen, helaas zijn deze honden niet geschikt om te herplaatsen. 

Onze roedel bestaat uit de volgende honden: Memmers, Babs, Casper, Mia, Zipp, Bubble, Duncan, Sjaki en Mellow.

Mijn werkwijze en methode

Beloningsgericht

Er wordt getraind vanuit een beloningsgerichte benadering. Door een beloning bewust in te zetten, leer je de hond juiste keuzes te maken. 

Persoonlijke aandacht

Kynolink werkt voornamelijk met privélessen, zowel op de locatie als aan huis. Dit betekent dat er constant ruimte is voor persoonlijk aandacht!

Gediplomeerd

Ik ben gediplomeerd kynologisch instructeur met de aanvulling probleemgedrag bij honden, aangevuld met andere opleidingen en cursussen.

Mijn opleidingen & cursussen

Naam cursusJaartal behaaldNaam opleider
Module 1: Toegepaste ethologie van de hond 2013Dogvision
Module 2: Kynologisch instructeur 2014Dogvision
Module 3: Leren bij honden 2014Dogvision
Module 4: Probleemgedrag bij honden 2014Dogvision
Module 5: Gedragstherapie in de praktijk 2015Dogvision
Opleiding ABC trainer2014Hermina Stout
Instructeurscursus hersengymnastiek2016Nick Gootjes
Opleiding Impuls Controle voor instructeurs, de basis 2017Hondenschool Delphi
Basiscursus begeleider hersenwerk 2017Hersenwerk voor dieren
Vervolgcursus gevorderd begeleider hersenwerk 2018Hersenwerk voor dieren
Opleiding instructeur hoopers 2018Hondenschool Delphi
Instructeurscursus zelfbeheersing en zelfvertrouwen2018N&N dogtrainers
Activiteitencoach, module 12019Tinley Academy
Instructeurscursus balans en coördinatie2019Sam Turner
Detectie opleiding, module 12019ScentDetectionAcademy
Detectie opleiding, module 22019ScentDetectionAcademy

Maar ik heb nog veel meer gevolgd...

Naast alle opleidingen en cursussen door de jaren heen, volg ik regelmatig lezingen, workshops en seminars om mezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van honden. Door mezelf scherp te houden, kan ik de eigenaar en hond zo optimaal mogelijk begeleiden.

“Stilstaan is achteruitgang! Daarom blijf ik mijn gehele loopbaan bijscholen”